Ovo su samo primjeri za sokove, a vi upotrijebite maštu da svježe voće i povrće kombinujete onako kako vam najviše prija
Citrus koktel
1 pomorandža, 1 mandarina, 1/4 limuna, malo mente
Oljuštiti pomorandžu, mandarinu i 1/4 limuna i izbaciti koštice jer mogu biti gorke. Propustiti sve kroz sokovnik zajedno sa mentom.
Sok od jabuke i kruške
Pazite da kruška bude sasvim zrela, da bi se eliminisala kiselost jabuka.
Potrebne su dvije jabuke i jedna kruška. Izvadite sredinu sa košticama, isijecite voće na kocke i propustite kroz sokovnik.
Napitak od lubenice
Napitak zanimljive boje, idealan za gašenje žeđi u vrelim ljetnim danima. Ne morate vaditi sjemenke — samo odstranite koru, isijecite lubenicu na krupne komade i ubacite ih u blender ili sokovnik.
Koktel od breskve
2 zrele breskve, 1/2 šolje jagoda
Oljuštite i očistite breskve. Očistite jagode i propustite kroz sokovnik ili blender.
Banana koktel
1 šolja svježeg soka od pomorandže, 1 banana, 1 šolja svježeg soka od jabuke
Pomiješajte sve sastojke i miješajte ih u blenderu dok ne dobijete ujednačenu masu.
Citrus kuler
1 grejpfrut, 1 pomorandža i malo mente
Oljuštiti grejpfrut i pomorandžu i propustiti kroz sokovnik zajedno sa mentom.

Tomato Italiano
3 svježa cijela paradajza, 1 štapić celera,1/2 šolje listova svježeg bosiljka
Propustiti sastojke kroz sokovnik.
Koktel P-7
Mješavina sedam vrsta povrća koja djeluju kao pravi generator energije i zdravlja. Možete ga napraviti u većoj količini i držati u frižideru dan ili dva.
6 zrelih plodova paradajza, 1 zelena papričica, 1/2 krastavca, 10 šargarepa srednje veličine, 2 štapića celera, 1 tikvica, 1/2 šolje svježih listova spanaća, 1/4 šolje svježeg peršuna
Propustite kroz sokovnik i napunite bokal.
Gazpaćo
Ovaj klasični španski napitak je savršeno osvježenje za vrele ljetne večeri.
Šest zrelih paradajza; 1 mala, zelena, sitno naseckana ljuta papričica; 1/2 krastavca, oljuščenog i naseckanog; 1 glavica crnog luka, oljušćena i naseckana; 1 čen bijelog luka, izgnječen; 2 kašičice limunovog soka; 1/2 kašičice majorana; morska so i svježe mljeven crni biber.
Pomiješajte sve sastojke u blenderu. Ako je potrebno razblažite sa malo vode i rashladite. Servira se sa tankim kolutovima zelene ljute papričice. Za četiri osobe.
Sok od šargarepe i korijandera
Specifična aroma korijandera daje poseban ukus ovom napitku od šargarepe.
6 šargarepa; 1/4 nasečenog korijandera;
Propustite kroz sokovnik.
Izvor: Dijetaplus.com
1 pomorandža, 1 mandarina, 1/4 limuna, malo mente
Oljuštiti pomorandžu, mandarinu i 1/4 limuna i izbaciti koštice jer mogu biti gorke. Propustiti sve kroz sokovnik zajedno sa mentom.
Sok od jabuke i kruške
Pazite da kruška bude sasvim zrela, da bi se eliminisala kiselost jabuka.
Potrebne su dvije jabuke i jedna kruška. Izvadite sredinu sa košticama, isijecite voće na kocke i propustite kroz sokovnik.
Napitak od lubenice
Napitak zanimljive boje, idealan za gašenje žeđi u vrelim ljetnim danima. Ne morate vaditi sjemenke — samo odstranite koru, isijecite lubenicu na krupne komade i ubacite ih u blender ili sokovnik.
Koktel od breskve
2 zrele breskve, 1/2 šolje jagoda
Oljuštite i očistite breskve. Očistite jagode i propustite kroz sokovnik ili blender.
Banana koktel
1 šolja svježeg soka od pomorandže, 1 banana, 1 šolja svježeg soka od jabuke
Pomiješajte sve sastojke i miješajte ih u blenderu dok ne dobijete ujednačenu masu.
Citrus kuler
1 grejpfrut, 1 pomorandža i malo mente
Oljuštiti grejpfrut i pomorandžu i propustiti kroz sokovnik zajedno sa mentom.

Tomato Italiano
3 svježa cijela paradajza, 1 štapić celera,1/2 šolje listova svježeg bosiljka
Propustiti sastojke kroz sokovnik.
Koktel P-7
Mješavina sedam vrsta povrća koja djeluju kao pravi generator energije i zdravlja. Možete ga napraviti u većoj količini i držati u frižideru dan ili dva.
6 zrelih plodova paradajza, 1 zelena papričica, 1/2 krastavca, 10 šargarepa srednje veličine, 2 štapića celera, 1 tikvica, 1/2 šolje svježih listova spanaća, 1/4 šolje svježeg peršuna
Propustite kroz sokovnik i napunite bokal.
Gazpaćo
Ovaj klasični španski napitak je savršeno osvježenje za vrele ljetne večeri.
Šest zrelih paradajza; 1 mala, zelena, sitno naseckana ljuta papričica; 1/2 krastavca, oljuščenog i naseckanog; 1 glavica crnog luka, oljušćena i naseckana; 1 čen bijelog luka, izgnječen; 2 kašičice limunovog soka; 1/2 kašičice majorana; morska so i svježe mljeven crni biber.
Pomiješajte sve sastojke u blenderu. Ako je potrebno razblažite sa malo vode i rashladite. Servira se sa tankim kolutovima zelene ljute papričice. Za četiri osobe.
Sok od šargarepe i korijandera
Specifična aroma korijandera daje poseban ukus ovom napitku od šargarepe.
6 šargarepa; 1/4 nasečenog korijandera;
Propustite kroz sokovnik.
Izvor: Dijetaplus.com
Nema komentara:
Objavi komentar