Osim krompira, za ovaj recept vam trebaju kriške crvenog ili bijelog luka, začini po želji, maslac i maslinovo ulje. Glavna fora u ovom slučaju je tehnika sjeckanja krompira. Krompir treba iscjeckati na kriškice, od 3 do 4 milimetra tanke, ali tako da ih ne isjeckate skroz, nego milimetre do dna, kako bi sve kriške ostale u jednoj cjelini, tj. kako bi dobili nasjeckan cijeli krompir. Pogled na fotografiju i znaćete kako.
Priprema: Krompir dobro operite, zatim dobro posušite. Isjeckajte po instrukcijama iznad. Isjeckajte crveni ili bijeli luk na kriškice i stavite između krompir kriškica onoliko često koliko želite. Premažite krompire maslinovim uljem, zatim posolite i dodajte začine po želji. Na vrh krompira stavite kockice/kriškice putera koji će se otopiti tokom pečenja i dati dodatnu notu samom jelu.
Stavite u tepsiju, na masni papir za pečenje. Ubacite u već zagrijanu
pećnicu na 200 stepeni i pecite 30 do 40 minuta, odnosno dok krompir ne
postane mekan iznutra, a hrskav s vana. Sa začinima možete
eksperimentisati, kao i sa povrćem. Možete dodati biber, kriškice mrkve,
paprike … Krompir ne morate guliti, jer u kori je mnogo zdravlja, ali
odaberite što pravilniji krompir, bez sumnjivih tragova na njemu.
Naravno, možete ga i oguliti.
Izvor: namirnice.ba
Nema komentara:
Objavi komentar