četvrtak, 15. kolovoza 2013.

Kako kod kuće napraviti 'savršeni' McDonaldsov pomfrit

Otkrijte kako ledeno-vrućim šokovima u vlastitoj kuhinji spraviti neodoljive hruskave zlatno-smeđe krompiriće na kojima će vam pozavidjeti i  najveći kulinarski majstori.






Čak i oni najveći gurmanski snobovi koji preziru prehrambene lance poput McDonaldsa, skrušeno priznaju kako je upravo McDonaldsov pomfrit - majka svih prženih krompirića.

- Ritual pripreme tih finih krompirića treba religiozno slijediti - kaže u svojoj autobiografiji Ray Kroc, jedan od osnivača tog lanca.

Krajnji su rezultat neodoljivi hruskavi zlatno-smeđi štapići posuti tek s odgovarajućom količinom soli, čiji miris draška nosnice, a hruskavi zvuk izaziva opake zazubice.

- Ne mogu niti zamisliti koliko milijuna dolara je McDonald's uložio u istraživanje i razvoj ne bi li postigli najbolji pomfrit na svijetu! - kaže David Myers, ugledni kuhar i vlasnik restorana Comme Ca u Los Angelesu i Las Vegas.

Myersu prženi krompirići nisu nepoznanica. U njegovim restoranima tjedno se napravi na stotine porcija čuvenog francuskog 'pommes fritesa'.

No, dok se u McDonald'su koriste smrznuti krompirići, Myers kaže kako u njegovim restoranima prže samo svježe krompire.

A svoj čudesni recept kojim opako konkurira McDonaldsu, taj vješti kuhar koristi i kod kuće, u vlastitoj kuhinji.

Myers otkriva kako koristi crveni krompir po kojemu je i poznata američka savezna država Idaho. Budući da i najugledniji pariški restorani upravo taj krompir naručuju za svoj pomfrit, onda mora da je vraški dobar! Usto, tu je još i francuska morska so i - svježe ulje za prženje. To je sve što je potrebno za spravljanje savršenstva od pomfrita!

U čemu je tajna spravljanja savršenog i konzistentnog pomfrita u McDonaldsovu stilu?

Izrezani krompir treba najprije barem dva sata ostaviti namočenog u vodu nakon čega počinje njegova termička obrada tijekom koje se iz krompirića izvlači višak škroba i osigurava hruskavi proizvod. Također, Myers preporuča da se kuhar 'naoruža' s puno papirnatih ručnika.

Ljepota Myersove kuharske metode je u tome što možete krompiriće narezati uoči večere i držati ih u hladnjaku do posljednjeg trenutka kad ih treba baciti u vrelo ulje i potom odmah - poslužiti gostima koji će svi odreda - polizati prste! Tako ćete svaki put dobiti u ulju cvrčave, slane i ujedno najukusnije pržene krompiriće iz vlastite kuhinje, dok će vam svi zavidjeti na kulinarskoj vještini.

Ako je vjerovati Davidu Myersu, savršeni pomfrit napravit ćete od sljedećih sastojaka:

6 crvenih krompira

ulje od kikirikija

morska so

Ogulite krompir i narežite ga na štapiće. Natopite ga u vodu na dva sata i nakon sat vremena promijenite vodu. Osušite krompir papirnatim ručnicima. Potom krompiriće stavite u ugrijano ulje (toliko da pokrije krompir) u veliki lonac s teškim dnom, na 290 stepeni. Blanširajte krompir lagano oko dvije minute, te ga potom izvadite na tepsiju obloženu papirnatim ručnicima i rashladite u frižideru da se zaustavi proces termičke obrade.
Nakon ledenog šoka, ohlađenu namirnicu ponovno uronite u vruće ulje za prženje na temperaturi od 370 stepeni. Pržite krompiriće 3-4 minute, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju i postanu neodoljivo hruskavi. Potom ih posolite, a ukoliko volite posnije krompiriće, upotrijebite papirnate ručnike koji će upiti suvišnu masnoću. Poslužite odmah.


Izvor:dnevno.hr







Nema komentara:

Objavi komentar