utorak, 10. rujna 2013.

Pokušajte kuhati u perilici posuđa!

Novi suludi trend štednje novca bazira se na 'kuhanju' hrane u perilici posuđa čime se štedi na računima za režije, ali i vremenu potrebnom za spremanje jela. 

  
Svi mi pokušavamo uštedjeti novac, posebice u ovim teškim vremenima globalne ekonomske krize kada gotovo sve postaje luksuz. Štedi se na razne načine, a jedan od najnovijih uključuje kuhanje jela u perilici posuđa.

Da, dobro ste pročitali - najnovija metoda uštede novca nalaže da se hrana 'kuha' u perilici posuđa koristeći hranu koja je hermetički zatvorena u staklene ili plastične spremnike u koje voda ne može prodrijeti. Ovo se smatra najboljim ekološki prihvatljivim načinom da prehranite obitelj.

S tim na umu, u prazan prostor koji ostane nakon što u perilicu posložite svo prljavo posuđe možete staviti staklenke povrća s hermetičkim poklopcem koje će se za vrijeme jednog ciklusa pranja ugrijati toliko da će povrće u njima prokuhati u vlastitim sokovima, bez ikakvog dodira s vrućom vodom i deterdžentima iz perilice. Na ovaj način ne samo da ćete perilicu koristiti na učinkovitiji način, već neće biti potrebe za uključivanjem pećnice.


Ideju je prvi put predstavila ekološka aktivistica Lisa Casali u svojoj knjizi Cucinare In Lavastoviglie (Kuhanje u perilici) koja je u Italiji postala bestseller. Knjiga sadrži razne recepte, uz napomenu kako ova metoda ne funkcionira baš najbolje na jelima koja trebaju dobiti na svom volumenu ili postati hrskava.

Tehnika je najbolje primjenjiva na hrani koja se može pripremiti pri niskim temperaturama. U perilici posuđa voda se zagrijava do 75°C, što se smatra savršenom temperaturom za sporo kuhanje. Riba je posebno pogodna za ovakav način pripremanja hrane.

Još jedna pogodnost ovakvog pripremanja hrane jest da se hrana kuha na pari i u vlastitim sokovima, zbog čega je ukusnija. Kada hranu pripremate u pećnici, miris se širi vašim stanom, ali ako je kuhate u hermetički zatvorenoj staklenci u perilici posuđa, miris ćete prvi put osjetiti tek kada otvorite tu staklenku.


Izvor:magazin.hr



 

Nema komentara:

Objavi komentar