nedjelja, 1. rujna 2013.

Za posao ili piknik: Super sendviči


Iskoristite ove  lijepe sunčane jesenje dane, i otiđite negdje na izlet sa vama najdražim osobama. Predlažemo da napravite piknik u prirodi, a donosimo vam jednostavne recepte za sendviče koje možete napraviti i ponijeti sa sobom.
Ove recepte možete iskoristiti i za doručak za posao, malo se potrudite noć prije i na pauzi pojedete nešto zaista ukusno i zdravo!
Prijatno!


SENDVIČ SA JAGODAMA, MEDOM I SIROM
Planirate piknik ? A zašto ne biste isprobali sasvim drugačije sendviče. Vrijeme pripreme jednog sendviča je samo 4 minute!

Za posao ili piknik: super sendviči

Sastojci: ( za jednu osobu)
  • 2 kriške hljeba od raznih žitarica
  • 75gr mladog sira
  •   4 velike jagode, izrezane
  • 2 čajne kašičice meda
  • 2 – 3 lista mente ( po izboru )
Na kriške hljeba namažite mladi sir ( nema potrebe za puterom ili margarinom ).  Aranžirajte izrezane jagode po tome i pospite medom. Spojite kriške hljeba i izrežite ih na pola, poslužite!


PILEĆA RAPSODIJA
Grilovana piletina je puna proteina , a povrće daje dodatni okus ovom laganom sendviču. Vrijeme pripreme 10ak minuta.


Za posao ili piknik: super sendviči 
Sastojci:  ( za jednu osobu )
  • Dvije kriške kruha sa sjemenkama
  • 1 mala pileća prsa, izrezana na trake i prepržena
  • 2 lista zelene salate
  • 2 mala luka izrezana
  • 1 mala mrkva izrendana
Izrežite pileća prsa na trake i ispecite. Položite na kriške kruha i odozgo postavite listove zelene salate, isjeckani luk i izrendanu mrkvu. Drugom polovicom kruha prekrijte prvu sa svim sastojcima i presjecite na pola. Poslužite!

SENDVIČ SA GOVEDINOM I CIKLOM

Ovo je tipični sendvič koji dolazi iz Velike Britanije. Vrijeme pripreme mu je 10 minuta.

Za posao ili piknik: super sendviči

Sastojci (Za dvije osobe)
  • 4 kriške bijelog hljeba
  • Hren
  • Stručak biljke potočarke
  • 4 deblje kriške goveđe salame ili tanki goveđi biftek
  • 1 cikla, izrendana ili izrezana na komadiće
  • 1 jabuka, oguljena i izrendana
  • ½ glavice crvenog luka , izrezanog na komadiće
  • 2 supene kašike majoneze ili čvrstog jogurta
Raširite kriške hljeba i namažite ih tankim slojem hrena. Postavite biljku potočarku na obje kriške hljeba i stavite govedinu. Izmješajte ciklu, jabuku i luk i pomiješajte sa majonezom ili jogurtom. Zagrabite kašikom i postavite na sendvič. Spojite dvije kriške sendviča i poslužite.

NAPUNJENI PIŠTOLJI

Morate isprobati ovaj neobični sendvič. Vrijeme pripreme 15 minuta.

Za posao ili piknik: super sendviči.
Sastojci: ( za četiri osobe )
  • 1 mali francuski hljeb ( dug oko 23cm)
Za prvo punjenje :
  • 125gr svježeg mladog sira
  • 2 supene kašike mlijeka ili pavlake
  • 2 supene kašike svježeg isjeckanog peršina
  • 60gr suhog mesa ili neke druge salame isjeckane na komadiće
  • Sol i biber
Za drugo punjenje
  • 2 supene kašike margarina za mazanje
  • 4 supene kašike izrezanog tvrdog sira
  • Malo senfa
  • 1 čajna kašika izgnječenih srdela ( ili riblje paštete)
  • 1 supena kašika limunovog soka
  • 1 čajna kašika isjeckanih maslina
Prepolovite francuski hljeb na pola, tako da napravite „pištolje“.  Izdubite unutrašnjost i izvucite sredinu hljeba sa prstima, ili kašikom, ostavljajući tako samo koru i malo unutrašnjosti.  Pomiješajte sastojke od svakog punjenja posebno. Sa kašikom ugurajte jednu smjesu u udubljenje prve polovice francuskog hljeba, a u ostatak drugu smjesu. Začepite unutrašnjost ostatkom hljeba koji ste izvadili ranije. Umotajte čvrsto u prozirnu foliju i zamotajte špagom da se stisne. Ostavite malo u frižideru i možete ponijeti na izlet.

RUSTIKALNI SENDVIČI

Napravite kreativnu zakusku  i isprobajte ovaj stari recept za sendviče. Vrijeme pripreme 15 min.

Za posao ili piknik: super sendviči

Sastojci:  (za četiri osobe)
  •  50gr skuhanih boba ili graha iz konzerve
  • 4 okrugle zemičke
  • 8 debljih kriški goveđe ili teleće salame
  • 2 skuhane cikle, izrezane ( može i iz tegle )
  • 125gr feta sira, izmrvljenog
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • Sol i biber
Skuhajte bobe u kipućoj vodi nekih 5 minuta dok ne omekšaju. Izrežite okrugle zemičke na pola. Postavite goveđu ili teleću salamu na zemičku , a ciklu, sir i bobe rasporedite po osobama i za svaku postavite tu količinu na zemičku. Pospite s maslinovim uljem, posolite i pobiberite.  Na kraju prekrijte s drugom kriškom salame i sa drugom polovicom zemičke.

OTVORENI SENDVIČ SA ŠKAMPIMA

Ovaj sendvič je pun različitih zanimljivih okusa, i vrijedi ga isprobati. Vrijeme pripreme 10 minuta.

Za posao ili piknik: super sendviči

Sastojci: ( za četiri osobe)
  • 300gr gotovih zamrznutih škampi, otopljenih i iscjeđenih
  • 2 supene kašike soka od limuna
  • 2 velika paradajza, isjeckana na kockice
  • 100gr kremastog  ( za mazanje npr. ABC ) ili mladog sira
  • 3 kašike majoneze
  • 8 kriški crnog hljeba
  • So i biber
U zdjeli pomiješajte škampe sa limunovim sokom,  paradajzom, kremastim sirom i majonezom. Namažite taj namaz preko kriške hljeba . Odmah poslužite.  Na krišku hljeba prije namaza možete postaviti list salate kao dekor .



Izvor:malezensketeme.com

Nema komentara:

Objavi komentar