Iskoristite ove lijepe sunčane jesenje dane, i otiđite negdje na izlet sa vama najdražim osobama. Predlažemo da napravite piknik u prirodi, a donosimo vam jednostavne recepte za sendviče koje možete napraviti i ponijeti sa sobom.
Ove recepte možete iskoristiti i za
doručak za posao, malo se potrudite noć prije i na pauzi pojedete nešto
zaista ukusno i zdravo!
Prijatno!
SENDVIČ SA JAGODAMA, MEDOM I SIROM
Planirate piknik ? A zašto ne biste isprobali sasvim drugačije sendviče. Vrijeme pripreme jednog sendviča je samo 4 minute!
Sastojci: ( za jednu osobu)
- 2 kriške hljeba od raznih žitarica
- 75gr mladog sira
- 4 velike jagode, izrezane
- 2 čajne kašičice meda
- 2 – 3 lista mente ( po izboru )
Na kriške hljeba namažite mladi sir (
nema potrebe za puterom ili margarinom ). Aranžirajte izrezane jagode
po tome i pospite medom. Spojite kriške hljeba i izrežite ih na pola,
poslužite!
PILEĆA RAPSODIJA
Grilovana piletina je puna proteina , a povrće daje dodatni okus ovom laganom sendviču. Vrijeme pripreme 10ak minuta.
Sastojci: ( za jednu osobu )
- Dvije kriške kruha sa sjemenkama
- 1 mala pileća prsa, izrezana na trake i prepržena
- 2 lista zelene salate
- 2 mala luka izrezana
- 1 mala mrkva izrendana
Izrežite pileća prsa na trake i
ispecite. Položite na kriške kruha i odozgo postavite listove zelene
salate, isjeckani luk i izrendanu mrkvu. Drugom polovicom kruha
prekrijte prvu sa svim sastojcima i presjecite na pola. Poslužite!
SENDVIČ SA GOVEDINOM I CIKLOM
Ovo je tipični sendvič koji dolazi iz Velike Britanije. Vrijeme pripreme mu je 10 minuta.
Sastojci (Za dvije osobe)
- 4 kriške bijelog hljeba
- Hren
- Stručak biljke potočarke
- 4 deblje kriške goveđe salame ili tanki goveđi biftek
- 1 cikla, izrendana ili izrezana na komadiće
- 1 jabuka, oguljena i izrendana
- ½ glavice crvenog luka , izrezanog na komadiće
- 2 supene kašike majoneze ili čvrstog jogurta
Raširite kriške hljeba i namažite ih
tankim slojem hrena. Postavite biljku potočarku na obje kriške hljeba i
stavite govedinu. Izmješajte ciklu, jabuku i luk i pomiješajte sa
majonezom ili jogurtom. Zagrabite kašikom i postavite na sendvič.
Spojite dvije kriške sendviča i poslužite.
NAPUNJENI PIŠTOLJI
Morate isprobati ovaj neobični sendvič. Vrijeme pripreme 15 minuta.
.
Sastojci: ( za četiri osobe )
- 1 mali francuski hljeb ( dug oko 23cm)
- 125gr svježeg mladog sira
- 2 supene kašike mlijeka ili pavlake
- 2 supene kašike svježeg isjeckanog peršina
- 60gr suhog mesa ili neke druge salame isjeckane na komadiće
- Sol i biber
- 2 supene kašike margarina za mazanje
- 4 supene kašike izrezanog tvrdog sira
- Malo senfa
- 1 čajna kašika izgnječenih srdela ( ili riblje paštete)
- 1 supena kašika limunovog soka
- 1 čajna kašika isjeckanih maslina
Prepolovite francuski hljeb na pola,
tako da napravite „pištolje“. Izdubite unutrašnjost i izvucite sredinu
hljeba sa prstima, ili kašikom, ostavljajući tako samo koru i malo
unutrašnjosti. Pomiješajte sastojke od svakog punjenja posebno. Sa
kašikom ugurajte jednu smjesu u udubljenje prve polovice francuskog
hljeba, a u ostatak drugu smjesu. Začepite unutrašnjost ostatkom hljeba
koji ste izvadili ranije. Umotajte čvrsto u prozirnu foliju i zamotajte
špagom da se stisne. Ostavite malo u frižideru i možete ponijeti na
izlet.
RUSTIKALNI SENDVIČI
Napravite kreativnu zakusku i isprobajte ovaj stari recept za sendviče. Vrijeme pripreme 15 min.
Sastojci: (za četiri osobe)
- 50gr skuhanih boba ili graha iz konzerve
- 4 okrugle zemičke
- 8 debljih kriški goveđe ili teleće salame
- 2 skuhane cikle, izrezane ( može i iz tegle )
- 125gr feta sira, izmrvljenog
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- Sol i biber
Skuhajte bobe u kipućoj vodi nekih 5
minuta dok ne omekšaju. Izrežite okrugle zemičke na pola. Postavite
goveđu ili teleću salamu na zemičku , a ciklu, sir i bobe rasporedite po
osobama i za svaku postavite tu količinu na zemičku. Pospite s
maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Na kraju prekrijte s drugom
kriškom salame i sa drugom polovicom zemičke.
OTVORENI SENDVIČ SA ŠKAMPIMA
Ovaj sendvič je pun različitih zanimljivih okusa, i vrijedi ga isprobati. Vrijeme pripreme 10 minuta.
Sastojci: ( za četiri osobe)
- 300gr gotovih zamrznutih škampi, otopljenih i iscjeđenih
- 2 supene kašike soka od limuna
- 2 velika paradajza, isjeckana na kockice
- 100gr kremastog ( za mazanje npr. ABC ) ili mladog sira
- 3 kašike majoneze
- 8 kriški crnog hljeba
- So i biber
U zdjeli pomiješajte škampe sa limunovim
sokom, paradajzom, kremastim sirom i majonezom. Namažite taj namaz
preko kriške hljeba . Odmah poslužite. Na krišku hljeba prije namaza
možete postaviti list salate kao dekor .
Izvor:malezensketeme.com
Nema komentara:
Objavi komentar