četvrtak, 29. kolovoza 2013.

Amerikanci oduševljeni sudžukom: Bosanac usred St. Louisa napravio sušnicu i pravi suho meso!

U emisiji Bizarre Foods America sa Andrewom Zimmernom, koja je prikazana na Travel Channelu, predstavljena je zanimljiva priča iz St. Louisa u američkoj saveznoj državi Missouri, gdje živi velika zajednica Bosanaca i Hercegovaca – po nekim procjenama njih 50.000.
1


Autor je u potrazi za zanimljivim pričama o hrani u Sjedinjenim Američkim Državama došao u ovaj grad i pronašao jednog Bosanca koji u dvorištu svoje kuće ima malu sušionicu mesa.

Zimmern na početku priloga navodi kako je tradicija sušenja mesa rasprostranjena na Balkanu te kako se na ovaj način meso uspijeva sačuvati bez njegovog skladištenja u frižiderima.

- Ova hrana, dimljeno meso, je jedna najvažnijih na Balkanu – navodi autor priloga.

Nadalje kaže kako se nijedan od komšija nije bunio zbog veličine objekta niti mirisa koji dolazi iz sušionice. Komšije su naime Bosanci i Hercegovci, uglavnom muslimani, pa stoga meso koje se suši nije svinjskog porijekla.

Vlasnik sušionice nije želio da se u prilogu otkriva njegovo ime, ali kazao je da je sve što se nalazi unutar malog objekta izvrsno.

U kadrovima koje je zabilježila kamera u video prilogu vidi se meso u različitim fazama sušenja.

Bosanac je objasnio da cijeli proces sušenja traje 45 ili 46 dana. Prvo se tri sedmice meso drži u vodi i soli, a zatim slijedi njegovo dimljenje. Vatra se pali tri puta dnevno.

- Ovo je umjetnost koja se može jesti – zaključio je autor priloga, nakon što je probao specijalitet.

Video možete pogledati ovdje.



Izvor: Doznajemo.com


Nema komentara:

Objavi komentar