utorak, 27. kolovoza 2013.

Ove četiri namirnice mogu nas i nadživjeti

Dok gotovo sve namirnice imaju svoj rok trajanja, neke, ukoliko ih čuvamo na primjeren način, mogu potrajati desetljećima. Otkrijte koje bi nas to namirnice koje koristimo svakodnevno mogle nadživjeti.

 



Med
Pravi med je jedna od četiri namirnice čiji rok trajanja nije ograničen. On se s vremenom može kristalizirati ili promijeniti boju, no to nije znak za uzbunu. Ukoliko se med kristalizira, u tekuće stanje ga možete vratiti tako da posudu s medom stavite u toplu vodu i miješate dok ne dobijete željenu teksturu.

Šećer
Šećer se ne može pokvariti, jer se u njemu ne mogu razvijati bakterije. Bilo da je riječ o bijelom, smeđom ili šećeru u prahu njegov rok je neograničen. Kako ne bi otvrdnuo odnosno okamenio, bitno je da se skladišti na hladnom i suhom mjestu. Poželjno u hermetički zatvorenoj posudi.

Riža
Riža je jedna od vječnih namirnica iz naše kuhinje. Bilo da je riječ o bijeloj, divljoj ili basmati riža - njen rok trajanja nije ograničen. Iznimka je smeđa riža koja zbog veće količine ulja u sebi ima ograničen rok trajanja.

So
Bilo da je riječ o soli dobivenoj iz kamena ili o morskoj soli, ona desetljećima može zadržati svoja izvorna svojstva. Važno ju je samo pohraniti na suho i hladno mjesto.



Izvor:danas.net.hr

Nema komentara:

Objavi komentar