ponedjeljak, 5. kolovoza 2013.

Bajramska baklava




Sastojci:

1kg jufki
1kg oraha
1 puter
1 šolja šećera
tirit

Za tirit:
125gr putera
2 žumanceta
brašna po potrebi

Agda:
2litra vode
1,5kg šećera
2 vanilin šećera
1 limun


Priprema:

1 .
Prije početka pripreme baklave potrebno je pripremiti tirit kako bi se dobro stisnuo u frižideru. Tirit se priprema tako što se rastopi puter i u njega dodaju 2 žumanceta i brašna tako da smjesa bude gusta, tačnije treba da se između dlanova rasipa. Oblikovati kuglu, umotati je u prozirnu foliju i staviti u zamrzivač na par sati.
2 .
Orahe samljeti, pola sitno a pola krupnije. Zatim se doda narendani tirit i šolja šećera. Dobro izmiješati. Jufku podijeliti na 3 dijela, pomastiti tepsiju, rastopiti pola putera i dodati u njega malo ulja i sa time mastiti svaki list jufke.
Redoslijed slaganja je jufka, fil i tako dok se ne utroši sav materijal.
Na kraju izrezati baklavu, nož mora biti oštar!
Pomastiti je i poprskati vodom.
Peče se 1h na 200stepeni, nakon pola sata može se smanjiti i na 180stepeni.
3 .
Za agdu: zakuhati sve sastojke i preliti je preko hladne baklave.

Posluživanje:
Nakon što se baklava zalije vrelom agdom najbolje je odmah prekriti da se ne bi počela dizati na površinu.
 
 
 
Izvor: coolinarka.com

Nema komentara:

Objavi komentar