ponedjeljak, 5. kolovoza 2013.

Bajramska bamija



Sastojci za 4 osobe:

600 g  janjetine bez kosti
300 g  svježih bamija (ili 30 g sušenih)
2 glavice ljubičastog luka
100 g  mrkve
2 češnja bijelog luka
25 g korijena  đumbira
1 žličica mljevene crvene paprike
1   limun
50 g  milerama
maslinovo ulje, so, papar


Priprema: 

Svježu bamiju isperemo pod mlazom hladne vode, ocijedimo, nožem odstranimo peteljku i vrh, te je po želji poprečno, dijagonalno ili uzdužno narežemo (sušenu bamiju preko noći stavimo močiti u vodu, zatim je ocijedimo, odstranimo peteljku i vrh, te je po želji poprečno, dijagonalno ili uzdužno narežemo). U lonac, na ugrijano maslinovo ulje, dodamo janjetinu narezanu na komade veličine zalogaja, malo posolimo, te pržimo sa svih strana, dok voda što ju je meso ispustilo ne ispari. Zatim meso izvadimo, stavimo na toplo i poklopimo. U lonac na masnoću od prženja dodamo sjeckani luk, naribanu mrkvu, protisnuti bijeli luk, naribani korijen đumbira, posolimo i na laganoj vatri pirjamo dok povrće ne omekša. Potom dodamo mljevenu crvenu papriku, vratimo meso, dodamo bamije, nekoliko kolutova limuna, po potrebi začinimo solju i paprom, ulijemo toliko vode da pokrije sastojke i na laganoj vatri kuhamo, po potrebi podlijevajući vodom, jedan sat odnosno dok meso ne omekša. Pred kraj kuhanja iz lonca izvadimo kolutove limuna, a u jelo umiješamo sok polovice limuna, mileram i poslužimo.

Nema komentara:

Objavi komentar