Sastojci za 4 osobe:
600 g janjetine bez kosti
300 g svježih bamija (ili 30 g sušenih)
2 glavice ljubičastog luka
100 g mrkve
2 češnja bijelog luka
25 g korijena đumbira
1 žličica mljevene crvene paprike
1 limun
50 g milerama
maslinovo ulje, so, papar
Priprema:
Svježu bamiju isperemo
pod mlazom hladne vode, ocijedimo, nožem odstranimo peteljku i vrh, te
je po želji poprečno, dijagonalno ili uzdužno narežemo (sušenu bamiju
preko noći stavimo močiti u vodu, zatim je ocijedimo, odstranimo
peteljku i vrh, te je po želji poprečno, dijagonalno ili uzdužno
narežemo). U lonac, na ugrijano maslinovo ulje, dodamo janjetinu
narezanu na komade veličine zalogaja, malo posolimo, te pržimo sa svih
strana, dok voda što ju je meso ispustilo ne ispari. Zatim meso
izvadimo, stavimo na toplo i poklopimo. U lonac na masnoću od prženja
dodamo sjeckani luk, naribanu mrkvu, protisnuti bijeli luk, naribani
korijen đumbira, posolimo i na laganoj vatri pirjamo dok povrće ne
omekša. Potom dodamo mljevenu crvenu papriku, vratimo meso, dodamo
bamije, nekoliko kolutova limuna, po potrebi začinimo solju i paprom,
ulijemo toliko vode da pokrije sastojke i na laganoj vatri kuhamo, po
potrebi podlijevajući vodom, jedan sat odnosno dok meso ne omekša. Pred
kraj kuhanja iz lonca izvadimo kolutove limuna, a u jelo umiješamo sok
polovice limuna, mileram i poslužimo.
Nema komentara:
Objavi komentar