Sastojci:
500 g pilećeg bijelog mesa
1 glavica luka
500 g bukovača
80 g pirinča
2 mrkve
0,5 dl ulja
5 dl juneće supe
25 većih listova vinove loze
1 kašičica mljevene crvene paprike
3 dl ovčijeg kiselog mlijeka
mješavina začina, so, biber
Priprema:
1. Pileće bijelo meso samljeti, mrkvu oljuštiti i izrendati na krupno rende, a bukovače i luk sitno isjeckati.
2. Listove vinove loze oprati i preliti ključalom vodom, a zatim poklopiti i ostaviti kratko u vodi kako bi omekšali. Izvaditi listove i isjeći zadebljanja.
3. Na malo ulja propržiti crni luk i mrkvu, a potom dodati piletinu i bukovače, te dinstati uz dolijevanje supe po potrebi.
4. Kada je meso napola gotovo, dodati pirinač, mljevenu papriku i začine, pa uz povremeno miješanje dinstati dok pirinač ne omekša.
5. Na svaki list vinove loze staviti kašiku pripremljenog fila, zaviti sarme i poređati ih u zemljanu tepsiju. Pripremljene sarme zaliti ostatkom supe da ogreznu i staviti u rernu da se zapeku. Zapečene sarme preliti ovčijim kiselim mlijekom.
Izvor: Dobra hrana
Nema komentara:
Objavi komentar