nedjelja, 25. kolovoza 2013.

Tri drugačija jela od krompira

Ako vam je dosadilo varirati krompir na dva najuobičajenija načina – pire i pomfrit, imamo za vas tri zanimljiva prijedloga. 



Po ovim receptima možete od krompira napraviti sasvim drugačija jela, koja se mogu servirati kao prilozi, ali i kao lagani ručak

Kroketi

Očistiti 750 g krompira, skuhati u posoljenoj vodi, izgnječiti, te dodati 100 g brašna, 1 ožicu vegete, 40 g margarina i 2 žumanjka. Sve dobro umijesiti.

Oblikovati krokete te u svaki u sredinu utisnuti štapić sira (potrebno oko 150g gaude). Svaki kroket uvaljati u brašno, jaja i prezlu, te pržiti u vrelom ulju.

Pogačice od krompira

Ogulite i operite 10 krompira srednje veličine. Nagratajte ih na grakatež s manjim rupama, a 2 glavice luka nagratajte na malo većim rupama. Istisnite iz oboje što više tekućine. Pomiješajte gratane patate s gratanim lukom, 2-3 cijela jaja, 1/4 kikare brašna ili krušnih mrvica, te soli i paprom po ukusu.

Ugrijte ulje u prosuji. U vruče polako spuštaje pogačice sa ožicom. Okrečite ih da se ravnomjerno poprigaju, pa vadite na salvete da se ocijedi ulje. Služite s raznim umacima ili jednostavno s jogurtom.

Souffle od krompira

Zagrijati pećnicu i namastiti kalup.
Oguliti i nasjeckati 6 krompira srednje veličine. Kuhati ih u zasoljenoj vodi u pokrivenoj posudi, dok se ne smekšaju. Ocijediti ih i izgnječiti.
Dodati ostale sastojke:
25 dkg svježeg krem sira, s 1 sitno sjeckanim lukom,
1/4 kikare kiselog vrhnja,
1/4 kikare rastopljenog maslaca,
2 izmućena jaja, a soli i papra po ukusu.
Izliti smjesu u pleh i peći 40-45 minuta.




Izvor: doznajemo.com

Nema komentara:

Objavi komentar