Hljeb je osnovna namirnica u mnogim kulturama i pravi se pečenjem tijesta čiji su osnovni sastojci brašno i voda.
Brašnu i vodi najčešće se dodaje so, kvasac, šećer i jestivo ulje, a
postoje i varijante sa susamom lanom, suncokretom, sjemenom bundeve,
koštunjavim plodovima…
Predpostavlja se da je čovjek prije nego
što je počeo da pravi hljeb jeo svježe žitarice. Zatim ih je umakao u
vodu, pa tek poslije došao na ideju da melje žitarice i pravi tijesto i
hljeb. Logično, hljeb se u početku pravio bez kvasca. Više vrsta brašna i
kvasac su u upotrebu uveli Egipćani (u starom vijeku).
U starom
Rimu su postojale velike državne pekare. Od devetog vijeka, u većim
evropskim gradovima pojavljuju se pekarski esnafi. Kvalitet hljeba se
značajno poboljšava početkom Novog vijeka u sjevernoj Italiji, u 17. vijeku u
Parizu, a u Beču se počinje proizvoditi luksuzno pecivo u 18. vijeku. Od
19. vijeka, proizvodnja hljeba se sve više mehanizuje.
Tako je
bijeli hleb postao statusni simbol, a crni je smatran hranom sirotinje.
Danas je međutim crni hljeb najčešći odabir osoba koje se brinu o svom
zdravlju i brinu o pravilnoj (uravnoteženoj) ishrani, a bijeli predstavlja
simbol lošijih prehrambenih navika.
100 g hljeba od cijelog zrna
(graham hljeba) ima oko 200 kcal, dok bijeli hljeb ima 240 kcal u 100 g.
Integralno brašno nije rafinisano, za razliku od bijelog, ono pored skroba
I rastvorljivih šećera sadrži i mekinje, prirodni omotač zrna koji u
sebi ima veliku količinu dijetalnih vlakana. To su celuloza,
hemiceluloza i lignin (nesvarljivi ugljeni hidrati). Vlakna u želucu
povećavaju volume i prolongiraju osjećaj sitosti, imaju zaštitno dejstvo,
vezuju masnoće i lakše ih odstranjuju umjesto da odlaze direktno u krv, a
nemaju kaloričnu vrjednost. Vlakna takođe imaju smirujući efekat na
želudačnu kiselinu, povećavaju aktivnost crijeva, utiču na jačanje
digestivnih organa, absorbuju toksične materije u crijevima i skraćuju
vrijeme prolaska hrane kroz digestivni sistem.
Osim toga crni hljeb ima mnogo više vitamina (naročito B kompleksa), minerala i proteina od bijelog hljeba.
Izvor:B92
Nema komentara:
Objavi komentar