ponedjeljak, 2. rujna 2013.

Koje vino uz koje jelo

Ako vam je svejedno koje vino pijete uz jelo vjerovatno niste neki poznavalac vina. Pravi poznavatelji i ljudi koji cijene vino moraju znati da samo pravi odabir vina uz pojedina jela doprinose vrijednosti jela i obratno. Tajna harmonije krije se u pravilnom vinu uz određeno jelo, dok se druga tajna krije u pravilno odabranoj temperaturi na kojoj poslužujemo vino.


Prije nego se boca vina posluži na stol, mora biti rashlađena na temperaturu predviđenu za to vino. Stručnjaci preporučuju sljedeća vina uz jela te će te na taj način biti sigurni u izbor kojim ćete iznenaditi svoja čula okusa i mirisa.
Kao aperitiv uobičajeno je poslužiti: suhi pjenušac, šampanjac (francuski slatki), poluslatki pjenušac, bijelo suho i/ili slatko vino, sherry, porto, bermet ili prošek Uz predjela, hladetine i namaze nećete pogriješiti poslužite li bijelo vino ovih karakteristika: suho, polusuho, lagano slatko Jela na bazi ribe također idu uz bijela vina, ona suha i ljupka te pjenušce isto tako suhe. Pršut i suhomesnati proizvodi poslužuju se zajedno s roze svijetlim i suhim vinima, ali ni bijelo suho vino nije loš izbor Guste juhe, pašte, rižota s umakom od riba ili mesnim umakom uglavnom prate bijela suha vina, zatim roze i mlada crna vina. Dok juhe s umakom od riba i kamenice podnose i robusnija vina s višim postotkom alkohola Pržena ili pohana riba, škampi s roštilja, sa ili bez umaka izvrsni su uz bijelo suho robusno vino. Dok ribe pečene na ražnju i roštilju te rakovi, školjke i kavijar obavezno idu uz jaka bijela i crna vina, suhi bijeli pjenušac ili bijela aromatična vina Uz jaja pripravljena na različite načine, ili poslužena s pršutom i sirom, obavezno se poslužuje bijelo suho ili ružičasto vino, a kao mogućnost tu je i crno lagano frizirano vino. Žabe, puževi i jegulje kao specijaliteti zahtijevaju bijelo vino. Kada je riječ o mesu, bijelo meso i ono lagano ispečeno na roštilju upotpunjuje se sa crnim suhim i mladim vinom. Ukoliko se radi o tamnom mesu, domaćoj i lovnoj divljači neizbježna su izrazito puna i jaka, stara robusna vina. Velike razlike u odabiru vina su kombinacije sira s tjesteninama. Sirevi s mekanom tjesteninom zahtijevaju rose i crno mlado vino, dok se sirevi s tvrdom tjesteninom, ribani ili uzavreli poslužuju u kombinaciji s crnim starim robusnim vinom. Deserti uglavnom idu prema izboru slatkih, likerskih i pjenušavih vina. Ukoliko se radi o voću, bijelo slatko, pjenušac i likersko rose neizbježan su izbor. Uz voće se poslužuju i slatki bermet te likersko crno staro slatko vino. Slastice poput kolača i sladoleda idu dobro u kombinaciji sa specijalnim likerskim vinima, polusuhim pjenušcima i aromatičnim slatkim vinima. Dok suhe slastice, one bez čokolade, dobro podnose pjenušce starijeg godišta, bijela slatka i poluslatka vina te sherry, porto, suvarak ili prošek Vrste jelaVrste vinaTemperatura vina pri posluživanju [°C] kao aperitiv pjenušac suhi 5-8 šampanjac slatki 4-6 pjenušac poluslatki 5-7 bijelo suho korpulentno 8-9 bijelo slatko 4-6 sherry, porto, bermet, prošek 8-10 predjela, hladetine i namazi bijelo suho, polusuho 8-12 bijelo lagano, slatko 8-12 na bazi ribe bijelo suho (ljupko) 8-12 pjenušac suhi 8-12 pršut i suhomesnati proizvodi ružičasto svijetlo 12-15 ružičasto suho 12-15 bijelo suho 12-15 juhe guste (maneštre) bijelo suho 12-15 bijelo lagano slatko (ljupko) 12-15 ružičasto 12-15 pašte i rižoti s umakom od riba i mesnim umakom bijelo suho 12-14 ružičasto (opolo, cviček), crno mlado (portugizac) 16-18 juha s umakom od ribe, kamenice bijelo suho 10-12 robusno 14-15 ružičasto, crno (uz brodet, fiš paprikaš) 16 riba pržena (pohana), riba s umakom, škampi s roštilja sa ili bez umaka bijelo suho, robustno 8-10 riba pečena na ražnju i na roštilju rakovi, školjke, kavijar jaka bijela vina iznad 12,5 vol. % 12-15 crna vina 16 suhi pjenušac bijeli 6-8 bijela aromatična vina 10-12 jaja, jaja s pršutom i sirom, različito pržena bijelo suho 10-12 rušičasto 16 crno, lagano, frizirano 16 žabe, puževi i jegulje bijelo suho 10-12 meso bijelo, lagano ispečeno na roštilju crno suho mlado 18 meso tamno, domaća divljač, lovna divljač crno staro robusno 20-22 sirevi sa mekanom tjesteninom ružičasto i crno mlado 18 sirevi sa tvrdom tjesteninom (ribani ili uzavreli) crno staro robusno 20-22 voće (osim agruma) bijelo slatko, pjenušac, likersko, ružičasto slatko 10-14 bermet slatki, likersko crno, slatko, staro 14-16 slastice suhe (bez čokolade) pjenušac polusuhi do slatki 6-8 pjenušac poluslatki do slatki gazirani 8-9 bijelo slatko vino 10-13 bijelo vino (jantarne boje) 12-14 bijelo vino, polustaltko (zlatne boje) 13-15 porto, prošek 14 shery 15



Izvor:bhmagazin.com

Nema komentara:

Objavi komentar