Ako vam je svejedno koje vino pijete uz jelo vjerovatno niste neki
poznavalac vina. Pravi poznavatelji i ljudi koji cijene vino moraju
znati da samo pravi odabir vina uz pojedina jela doprinose vrijednosti
jela i obratno. Tajna harmonije krije se u pravilnom vinu uz određeno
jelo, dok se druga tajna krije u pravilno odabranoj temperaturi na kojoj
poslužujemo vino.
Prije nego se boca vina posluži na stol, mora biti rashlađena na
temperaturu predviđenu za to vino. Stručnjaci preporučuju sljedeća vina
uz jela te će te na taj način biti sigurni u izbor kojim ćete iznenaditi
svoja čula okusa i mirisa.
Kao aperitiv uobičajeno je poslužiti: suhi pjenušac, šampanjac
(francuski slatki), poluslatki pjenušac, bijelo suho i/ili slatko vino,
sherry, porto, bermet ili prošek
Uz predjela, hladetine i namaze nećete pogriješiti poslužite li bijelo vino ovih karakteristika: suho, polusuho, lagano slatko
Jela na bazi ribe također idu uz bijela vina, ona suha i ljupka te pjenušce isto tako suhe.
Pršut i suhomesnati proizvodi poslužuju se zajedno s roze svijetlim i suhim vinima, ali ni bijelo suho vino nije loš izbor
Guste juhe, pašte, rižota s umakom od riba ili mesnim umakom
uglavnom prate bijela suha vina, zatim roze i mlada crna vina. Dok juhe s
umakom od riba i kamenice podnose i robusnija vina s višim postotkom
alkohola
Pržena ili pohana riba, škampi s roštilja, sa ili bez umaka izvrsni su uz bijelo suho robusno vino. Dok ribe pečene na ražnju i roštilju te rakovi, školjke i kavijar obavezno idu uz jaka bijela i crna vina, suhi bijeli pjenušac ili bijela aromatična vina
Uz jaja pripravljena na različite načine, ili poslužena s pršutom
i sirom, obavezno se poslužuje bijelo suho ili ružičasto vino, a kao
mogućnost tu je i crno lagano frizirano vino.
Žabe, puževi i jegulje kao specijaliteti zahtijevaju bijelo vino.
Kada je riječ o mesu, bijelo meso i ono lagano ispečeno na
roštilju upotpunjuje se sa crnim suhim i mladim vinom. Ukoliko se radi o
tamnom mesu, domaćoj i lovnoj divljači neizbježna su izrazito puna i
jaka, stara robusna vina.
Velike razlike u odabiru vina su kombinacije sira s tjesteninama.
Sirevi s mekanom tjesteninom zahtijevaju rose i crno mlado vino, dok se
sirevi s tvrdom tjesteninom, ribani ili uzavreli poslužuju u
kombinaciji s crnim starim robusnim vinom.
Deserti uglavnom idu prema izboru slatkih, likerskih i pjenušavih
vina. Ukoliko se radi o voću, bijelo slatko, pjenušac i likersko rose
neizbježan su izbor. Uz voće se poslužuju i slatki bermet te likersko
crno staro slatko vino.
Slastice poput kolača i sladoleda idu dobro u kombinaciji sa
specijalnim likerskim vinima, polusuhim pjenušcima i aromatičnim slatkim
vinima. Dok suhe slastice, one bez čokolade, dobro podnose pjenušce
starijeg godišta, bijela slatka i poluslatka vina te sherry, porto,
suvarak ili prošek
Vrste jelaVrste vinaTemperatura vina pri posluživanju [°C]
kao aperitiv
pjenušac suhi
5-8
šampanjac slatki
4-6
pjenušac poluslatki
5-7
bijelo suho korpulentno
8-9
bijelo slatko
4-6
sherry, porto, bermet, prošek
8-10
predjela, hladetine i namazi
bijelo suho, polusuho
8-12
bijelo lagano, slatko
8-12
na bazi ribe
bijelo suho (ljupko)
8-12
pjenušac suhi
8-12
pršut i suhomesnati proizvodi
ružičasto svijetlo
12-15
ružičasto suho
12-15
bijelo suho
12-15
juhe guste (maneštre)
bijelo suho
12-15
bijelo lagano slatko (ljupko)
12-15
ružičasto
12-15
pašte i rižoti s umakom od riba i mesnim umakom
bijelo suho
12-14
ružičasto (opolo, cviček), crno mlado (portugizac)
16-18
juha s umakom od ribe, kamenice
bijelo suho
10-12
robusno
14-15
ružičasto, crno (uz brodet, fiš paprikaš)
16
riba pržena (pohana), riba s umakom, škampi s roštilja sa ili bez umaka
bijelo suho, robustno
8-10
riba pečena na ražnju i na roštilju rakovi, školjke, kavijar
jaka bijela vina iznad 12,5 vol. %
12-15
crna vina
16
suhi pjenušac bijeli
6-8
bijela aromatična vina
10-12
jaja, jaja s pršutom i sirom, različito pržena
bijelo suho
10-12
rušičasto
16
crno, lagano, frizirano
16
žabe, puževi i jegulje
bijelo suho
10-12
meso bijelo, lagano ispečeno na roštilju
crno suho mlado
18
meso tamno, domaća divljač, lovna divljač
crno staro robusno
20-22
sirevi sa mekanom tjesteninom
ružičasto i crno mlado
18
sirevi sa tvrdom tjesteninom (ribani ili uzavreli)
crno staro robusno
20-22
voće (osim agruma)
bijelo slatko, pjenušac, likersko, ružičasto slatko
10-14
bermet slatki, likersko crno, slatko, staro
14-16
slastice suhe (bez čokolade)
pjenušac polusuhi do slatki
6-8
pjenušac poluslatki do slatki gazirani
8-9
bijelo slatko vino
10-13
bijelo vino (jantarne boje)
12-14
bijelo vino, polustaltko (zlatne boje)
13-15
porto, prošek
14
shery
15
Izvor:bhmagazin.com
Nema komentara:
Objavi komentar