subota, 12. listopada 2013.

Malo drugačija baklava...sa čokoladom!


Ovaj recept morate isprobati

sastojci:
     8 listova kora za baklavu
     4 jajeta
     6 kašika šećera
     4 kašike brašna
     100 gr čokolade za kuhanje
     250 gr mljevenih oraha
     1 kašika ruma (može i bez)
     125 gr otopljenog putera
     3 kašike ulja
   
sirup:
     600 gr šećera
     500 ml vode
     1 vanilin šećer

Priprema
Prvo napraviti preliv: kuhati vodu i šećer, pa dodati vanilin šećer i kuhati na laganoj vatri oko 6 minuta. Zatim skloniti sa vatre. Umutiti bjelanca sa 3 kašike šećera. Posebno umutiti i žumanca sa 3 kašike šećera. Sjediniti, pa dodati brašno, ribanu čokoladu, mljevene orahe i rum (po ukusu). Sve lagano izmješati. Pleh premazati puterom, pa redati 4 kore (svaku poprskati sa otopljenim puterom i uljem). Zatim preliti fil, pa redati i preostale 4 kore, koje takođe premažemo puterom i uljem.
Reckavim nožem režemo baklavu uzdužno. Pokrijemo folijom, pa stavimo da se peče na srednjoj temperaturi. Nakon 15-20 minuta izvadimo baklavu, režemo i poprijeko, pa vratimo u pećnicu bez folije, da se peče dok ne porumeni. Pečenu baklavu zaliti hladnim prelivom, čekati da baklava upije mali dio preliva, pa tek onda zaliti još.

Posluživanje

Ostaviti da se dobro ohladi, pa servirati!


www.klick-ba.com

Nema komentara:

Objavi komentar