Ovaj recept morate isprobati
sastojci:
8 listova kora za baklavu
4 jajeta
6 kašika šećera
4 kašike brašna
100 gr čokolade za kuhanje
250 gr mljevenih oraha
1 kašika ruma (može i bez)
125 gr otopljenog putera
3 kašike ulja
8 listova kora za baklavu
4 jajeta
6 kašika šećera
4 kašike brašna
100 gr čokolade za kuhanje
250 gr mljevenih oraha
1 kašika ruma (može i bez)
125 gr otopljenog putera
3 kašike ulja
sirup:
600 gr šećera
500 ml vode
1 vanilin šećer
600 gr šećera
500 ml vode
1 vanilin šećer
Priprema
Prvo napraviti preliv: kuhati vodu i šećer, pa dodati vanilin šećer i kuhati na laganoj vatri oko 6 minuta. Zatim skloniti sa vatre. Umutiti bjelanca sa 3 kašike šećera. Posebno umutiti i žumanca sa 3 kašike šećera. Sjediniti, pa dodati brašno, ribanu čokoladu, mljevene orahe i rum (po ukusu). Sve lagano izmješati. Pleh premazati puterom, pa redati 4 kore (svaku poprskati sa otopljenim puterom i uljem). Zatim preliti fil, pa redati i preostale 4 kore, koje takođe premažemo puterom i uljem.
Reckavim nožem režemo baklavu uzdužno. Pokrijemo folijom, pa stavimo da se peče na srednjoj temperaturi. Nakon 15-20 minuta izvadimo baklavu, režemo i poprijeko, pa vratimo u pećnicu bez folije, da se peče dok ne porumeni. Pečenu baklavu zaliti hladnim prelivom, čekati da baklava upije mali dio preliva, pa tek onda zaliti još.
Posluživanje
Ostaviti da se dobro ohladi, pa servirati!
Posluživanje
Ostaviti da se dobro ohladi, pa servirati!
Nema komentara:
Objavi komentar