petak, 26. srpnja 2013.

Mousse od lubenice




Sastojci:

 1/2 L (cca 2 šnite) lubenice
 2 vrećice želatine (može i instant)
 2-3 kašikice šećera (po želji i ovisno o slatkoći lubenice)
 400 ml vrhnja za šlag
 2-3 kašike soka od limuna/limete
 malo šlaga za ukrašavanje



Priprema:


1
Lubenicu nasjeći na kockice i očistiti od košpica. U blenderu je usitniti u kašu. Dodajte 2 kašike  limunovog soka ili od limete. Ako nije dovoljno slatka stavite 2-3 kašikice šećera i dobro izblendajte.
2
Želatinu izmješati sa 4 kašike kaše od lubenice i pričekati 10-ak minuta da nabubri.
3
U međuvremenu izmiksati čvrsto šlag. Ostaviti sa strane.
4
Želatinoznu smjesu sa kašom od lubenice lagano zagrijavati da se dobije tekuća smjesa. Nakon toga lagano doljevati preostalu kašu od lubenice.
5
Prohladiti malo te prvo umješati 4 kašike šlaga u želatinoznu kašu od lubenice. Lijepo izjednačiti pa lagano umješati ostatak šlaga.
6
Mousse preliti u zdjelice za nabujak ili čaše za serviranje. Ostaviti da se ohladi par sati te ukrasiti po želji.





Izvor: coolinarka.com

Nema komentara:

Objavi komentar