Sastojci:
Osnovica - šećerni sirup
350 ml vode
650 g nerafiniranog smeđeg šećera
Sorbet od dinje
500 g očišćene dinje
240 g javorovog sirupa
290 ml hladne vode
5 g brašna od sjemenki rogača
sok 1/2 limuna
Sorbet od marelica
550 g marelica
230 g šećernog sirupa
270 ml hladne vode
5 g brašna od sjemenki rogača
sok 1/2 limuna
Sorbet od trešanja
500 g odkoštenih trešanja
250 g šećernog sirupa
250 ml hladne vode
5 g brašna od sjemenki rogača
sok 1/2 limuna
Sorbet od malina
500 g malina
270 g šećernog sirupa
230 g hladne vode
5 g brašna od sjemenki rogača
sok 1/2 limuna
Priprema:
-
Priprema šećernog sirupa:
Pomiješajte šećer i vodu i stavite kuhati na laganoj vatri. Maknite sirup s vatre kad dostigne temperaturu od 85°C.
Ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim uspite u bocu ili drugi spremnik s poklopcem i čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.
Koristite po potrebi.
Od ove količine sirupa možete pripremiti oko 3 kg sorbeta, dakle ako je to previše za vaše potrebe možete pripremiti i manje.
-
Kao alternativu šećernom sirupu možete koristiti javorov sirup.
Kod pripreme sorbeta vodite se otprilike ovim omjerom: 100 g voća - 50 g zaslađivača (šećernog sirupa ili javorovog sirupa).
Ako radite sorbet od jako kiselog voća, npr. limuna ili grejpa povećajte količinu sirupa. Npr. na 500 g limuna dodajte 280 g sirupa.
Za jako slatko voće poput banana, grožđa, kakija i sl. smanjite količunu šećera: npr. na 500 g voća dodajte 150 g sirupa
.
-
Nadalje, ovaj recept predviđa upotrebu aparata za sladoled. Ako ga ne posjedujete možete sorbet pripremiti na dva načina.
Pripremljenu bazu za sorbet uspite u kalupe za led.
Kratko prije posluživanja, ubacite nekoliko kockica u blender i izmiksajte. Poslužite odmah.
Drugi način: Stavite metalnu posudu u zamrzivač i dobro je rashladite. Kad ste pripremili bazu za sorbet sipajte je u rashlađenu metalnu posudu pa stavite opet u zamrzivač. Nakon 1/2 sata izvadite i promiješajte drvenom kašikom. Ponovite postupak svakih pola sata tijekom prva dva sata, a zatim ostavite da se stisne do kraja i poslužite.
-
Sorbet od dinje
Pomiješajte javorov sirup s hladnom vodom i brašnom sjemenki rogača. Izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu.
Dodajte voće narezano na kockice (po želji dodajte prstohvat kurkume i korijandera u prahu). Opet izmiksajte dok ne dobijete glatku kremu.
Prije nego ćete sipati kremu u aparat za sladoled dodajte sok limuna i izmiješajte.
Sipajte polovicu kreme u aparat za sladoled i uključite ga. Neka radi 15-20 minuta.
Sorbet možete poslužiti odmah, ili ako želite da je čvršći premjestite ga u posudu s poklopcem i rashladite dalje u zamrzivaču.
Drugu polovicu možete pripremiti odmah, ili čuvati u frižideru do 3 dana i pripremiti ga kad vam je potreban.
-
Sorbet od marelica
Izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom, šećerni sirup, vodu i brašno od sjemenki rogača.
Dodajte narezane marelice i opet izmiksajte.
Kad ste dobili kremu, dodajte i sok limuna.
Sipajte polovicu kreme u aparat za sladoled i pustite da miješa 15-20 minuta. Pripremite nakon toga i drugu polovicu kreme ili je čuvajte u frižideru do 3 dana i pripremite po potrebi.
-
Sorbet od trešanja
Izmiksajte šećerni sirup i hladnu vodu s brašnom od sjemenki rogača u blenderu.
Dodajte očišćene trešnje i opet izmiksajte da dobijete kremu.
Na kraju dodajte sok limuna i sipajte polovicu kreme u aparat za sladoled. Pustite da miješa 15-20 minuta.
Ostatak kreme pripremite odmah ili čuvajte u frižideru do 3 dana.
-
Sorbet od malina
Maline usitnite u blenderu ili štapnim mikserom pa propasirajte kroz gusto, mrežasto cjedilo da odstranite sjemenke.
Izmiksajte šećerni sirup s hladnom vodom i brašnom od sjemenki rogača u blenderu ili štapnim mikserom.
Dodajte ispasirane maline i opet izmiksajte da dobijete ujednačenu kremu.
Sipajte polovicu kreme u aparat za sladoled i pustite da radi 15-20 minuta dok se sorbet dobro ne rashladi. Poslužite odmah ili ostavite kratko u zamrzivaču ako volite da je čvršći.
Ako vam nije potrebna odmah i druga polovica, sačuvajte kremu u frižideru do tri dana, u suprotnom pripremite odmah i nju.
Nema komentara:
Objavi komentar