ponedjeljak, 5. kolovoza 2013.

Voćni sorbeti




Sastojci:

Osnovica - šećerni sirup
350 ml vode
650 g nerafiniranog smeđeg šećera

Sorbet od dinje

500 g očišćene dinje
240 g javorovog sirupa
290 ml hladne vode
5 g brašna od sjemenki rogača
sok 1/2 limuna

Sorbet od marelica

550 g marelica
230 g šećernog sirupa
270 ml hladne vode
5 g brašna od sjemenki rogača
sok 1/2 limuna

Sorbet od trešanja

500 g odkoštenih trešanja
250 g šećernog sirupa
250 ml hladne vode
5 g brašna od sjemenki rogača
sok 1/2 limuna

Sorbet od malina

500 g malina
270 g šećernog sirupa
230 g hladne vode
5 g brašna od sjemenki rogača
sok 1/2 limuna



Priprema:
  1. Priprema šećernog sirupa:

    Pomiješajte šećer i vodu i stavite kuhati na laganoj vatri. Maknite sirup s vatre kad dostigne temperaturu od 85°C.
    Ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim uspite u bocu ili drugi spremnik s poklopcem i čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.
    Koristite po potrebi.
    Od ove količine sirupa možete pripremiti oko 3 kg sorbeta, dakle ako je to previše za vaše potrebe možete pripremiti i manje.


  2.  Kao alternativu šećernom sirupu možete koristiti javorov sirup.
    Kod pripreme sorbeta vodite se otprilike ovim omjerom: 100 g voća - 50 g zaslađivača (šećernog sirupa ili javorovog sirupa).
    Ako radite sorbet od jako kiselog voća, npr. limuna ili grejpa povećajte količinu sirupa. Npr. na 500 g limuna dodajte 280 g sirupa.
    Za jako slatko voće poput banana, grožđa, kakija i sl. smanjite količunu šećera: npr. na 500 g voća dodajte 150 g sirupa

    .
  3. Nadalje, ovaj recept predviđa upotrebu aparata za sladoled. Ako ga ne posjedujete možete sorbet pripremiti na dva načina.
    Pripremljenu bazu za sorbet uspite u kalupe za led.
    Kratko prije posluživanja, ubacite nekoliko kockica u blender i izmiksajte. Poslužite odmah.
    Drugi način: Stavite metalnu posudu u zamrzivač i dobro je rashladite. Kad ste pripremili bazu za sorbet sipajte je u rashlađenu metalnu posudu pa stavite opet u zamrzivač. Nakon 1/2 sata izvadite i promiješajte drvenom kašikom. Ponovite postupak svakih pola sata tijekom prva dva sata, a zatim ostavite da se stisne do kraja i poslužite.


  4. Sorbet od dinje
    Pomiješajte javorov sirup s hladnom vodom i brašnom sjemenki rogača. Izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu.
    Dodajte voće narezano na kockice (po želji dodajte prstohvat kurkume i korijandera u prahu). Opet izmiksajte dok ne dobijete glatku kremu.
    Prije nego ćete sipati kremu u aparat za sladoled dodajte sok limuna i izmiješajte.
    Sipajte polovicu kreme u aparat za sladoled i uključite ga. Neka radi 15-20 minuta.
    Sorbet možete poslužiti odmah, ili ako želite da je čvršći premjestite ga u posudu s poklopcem i rashladite dalje u zamrzivaču.
    Drugu polovicu možete pripremiti odmah, ili čuvati u frižideru do 3 dana i pripremiti ga kad vam je potreban.

  5. Sorbet od marelica
    Izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom, šećerni sirup, vodu i brašno od sjemenki rogača.
    Dodajte narezane marelice i opet izmiksajte.
    Kad ste dobili kremu, dodajte i sok limuna.
    Sipajte polovicu kreme u aparat za sladoled i pustite da miješa 15-20 minuta. Pripremite nakon toga i drugu polovicu kreme ili je čuvajte u frižideru do 3 dana i pripremite po potrebi.


  6. Sorbet od trešanja
    Izmiksajte šećerni sirup i hladnu vodu s brašnom od sjemenki rogača u blenderu.
    Dodajte očišćene trešnje i opet izmiksajte da dobijete kremu.
    Na kraju dodajte sok limuna i sipajte polovicu kreme u aparat za sladoled. Pustite da miješa 15-20 minuta.
    Ostatak kreme pripremite odmah ili čuvajte u frižideru do 3 dana.

  7. Sorbet od malina
    Maline usitnite u blenderu ili štapnim mikserom pa propasirajte kroz gusto, mrežasto cjedilo da odstranite sjemenke.
    Izmiksajte šećerni sirup s hladnom vodom i brašnom od sjemenki rogača u blenderu ili štapnim mikserom.
    Dodajte ispasirane maline i opet izmiksajte da dobijete ujednačenu kremu.
    Sipajte polovicu kreme u aparat za sladoled i pustite da radi 15-20 minuta dok se sorbet dobro ne rashladi. Poslužite odmah ili ostavite kratko u zamrzivaču ako volite da je čvršći.
    Ako vam nije potrebna odmah i druga polovica, sačuvajte kremu u frižideru do tri dana, u suprotnom pripremite odmah i nju.

Nema komentara:

Objavi komentar