Sastojci:
1 kg jufke
0,5 kg oraha krupno mljevenih
100 grama + 1 kg šećera
250 grama maslaca
150 grama biljnog masla
2 vanilin šećera
800 ml vode
Priprema :
1. Sve listove jufki isjeći na pola,
2. Uzeti pet polovica i poredati jednu na drugu
3. Orahe pomješati sa 100 grama šećera
4. Oko 50 grama smjese posut po jufkama na širu stranu (ne posipat 2-3 cm na kraju jufke) kako pri rolanju to sve ne bi opet izašlo napolje)
5. VRLO BITNO je krenuti čvrsto urolavat (od najmanje moguće role oko 1 cm) i tako sve do kraja – rola mora bit čvrsta.
6. Isjeći na oko 1, 5 cm široko
7. Poredati u pleh, stisnut ih da se ne odmotavaju
8. Otopi se malac i maslo
9. Ravnomjerno se prelije preko ružica, da svaka dobije po malo
10. U zagrijanu rernu na 250 staviti 10-15 minuta da dobije rumenu boju (mora se dežurat, voli da izgori) smanjiti na 100 i sušiti još oko pola sata uz dalju kontrolu da ne izgori.
11. Dok se peće skuhat agdu
12. Agda od 1 kg šećera i vode se stavi prokuhat i čim provrje skinut sa vatre, dodat vanilin šećer
13. Vruću ružicu iz rerne zaliti sa pola zaljeva i vratit u isključenu rernu (toplu) 10-15 minuta
14. Izvaditi i zaliti sa ostatkom zaljeva
15. Služit hladno..
Nema komentara:
Objavi komentar