subota, 5. listopada 2013.

Ovo je najbolji recept za pizzu ikada, nakon što ga kušate više vam neće trebati niti jedan drugi


Za dobru pizzu trebat će vam oko 400 grama glatkog brašna, a ništa ne ide bez 20 grama svježeg kvasca. Trebat će vam i 100 ml vode te 125 ml mlijeka, ali i 40 ml maslinova ulja

Naravno, sol i pola žlice šećera neizostavni su za dobro tijesto. Osim toga, na pizzu treba naslagati sira. Mi preporučujemo da na ovu pizzu iz snova složite mozzarellu i još nekoliko vrsta sira po ukusu, neka ga bude puno i neka se rastapa i rasteže dok dižete komad pizze s lima za pečenje. Nadalje treba vam i dobra šunka, malo slanine, domaća kobasica te kulen ili pršut. Uz to je potrebna kaša od paradajza u koju možete dodati malo origana, a ne zaboravite na šampinjone i, naravno, masline.
Rijetki su oni koji ne vole ovo jelo koje je službeno porijeklom iz Italije, premda se nešto slično spominje još iz doba faraona. Pizza je dobra kada se prilagodi vlastitom ukusu, ali neki detalji ipak postoje. Bitno je dobro umijesiti tijesto, pravilno je peći, a uz to i naslagati puno ukusnih sastojaka po njoj.
Za dobru pizzu trebat će vam oko 400 grama glatkog brašna, a ništa ne ide bez 20 grama svježeg kvasca. Također će vam trebati i 100 ml vode te 125 ml mlijeka, ali i 40 ml maslinova ulja. Naravno, sol i pola žlice šećera neizistavni su za dobro tijesto. Osim toga, na pizzu treba naslagati sira. Mi preporučujemo da na ovu pizzu iz snova složite mozzarellu i još nekoliko vrsta sira po ukusu, neka ga bude puno i neka se rastapa i rasteže dok dižete komad pizze s lima za pečenje. Nadalje, treba vam i dobra šunka, malo slanine, domaća kobasica te kulen ili pršut. Uz to je potrebna kaša od paradajza u koju možete dodati malo origana, a ne zaboravite na šampinjone i, naravno, masline.
Za početak krenite s pripremom kvasca. U posudici izdrobite kvasac, dodajte mu žlicu brašna, šećer i 50 ml toplog mlijeka te promiješajte. Ostavite kvasac da raste na sobnoj temperaturi oko 15 minuta.
Sljedeći korak je da u posudu stavite redom brašno, ulje, sol, mlijeko, vodu te šalicu kvasca. Masu zatim miješamo mikserom oko 10 minuta, ali miješati treba nastavcima za tijesto. Sljedeći korak je pustiti tijesto da miruje i diže se oko sat vremena.
Vi u međuvremenu izrežite šunku, priredite sireve, a paradajz pripremite od kašastog kuhanog, dodajte mu malo origana, soli, papra ili neki od začina po osobnom ukusu. No, kada je red na šampinjonima, neka oni ne budu iz limenke; nabavite svježe. Narežite ih, a možete ih i omekšati tako što ćete ih prokuhati nekoliko minuta. Masline su također važan sastojak, no ako ih ne volite nemojte ih jesti, ali to ne znači da ih ne treba staviti. One daju i aromu i okus, a možete kombinirati brojne vrste od onih bez košpica do onih punjenih svim i svačim.
Slijedi vađenje tijesta koje je odstajalo. Vadimo ga iz posude i valjamo na podlozi koju smo prethodno pobrašnili. Istodobno je dobro posipati malo brašna i dok mijesimo tijesto. Kad tijesto dosegne veličinu pladnja za pečenje, kreće prebacivanje. No, za ovu pizzu lim okrenite na drugu stranu, dakle ne na onu na kojoj uobičajeno pečete. Površinu lagano pobrašnite i četkicom namažite ulje po njoj. Potom razvučeno tijesto prenesite na lim, a pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva.

Sada slijedi dodavanje sastojaka na pizzu. Prvo je na redu paradajz, potom idu šampinjoni, šunka i ribani sir te po želji masline. Pladanj zatim stavite u pećnicu i na istoj temperaturi pecite 15 minuta. Ako želite da se dno pizze jače zapeče, postavite pladanj na donju trećinu pećnice, a ako ste ljubitelj jače pečene pizze neka pečenje traje 20-tak minuta. Ako ipak želite manje pečenu pizzu, ali ne i sirovu, biti će dovoljno 15-tak minuta. Kad je pizza gotova izvadite je iz pećnice i pričekajte nekoliko minuta da se ohladi. Servirajte komade pizze na tanjur i poslužite uz pivo.

Izvor: agencije

www.klick-ba.com

Nema komentara:

Objavi komentar